AekPhotos.Gr

Miami GP – Race – Παρθενική νίκη Norris, επιστροφή McLaren μετά από 3 χρόνια στην κορυφή του βάθρου


Τα κόκκινα φώτα σβήνουν και το Grand Prix του Miami ξεκινάει! Έχουμε μία καθαρή εκκίνηση, με τον Verstappen να διατηρεί την πρωτοπορία, τον Leclerc να χάνει 2 θέσεις από τους Sainz και Perez και τον Russell να καταλήγει στην 10η θέση. 

Ακολούθησε μάχη ρόδα με ρόδα Sainz-Perez η οποία επέτρεψε στον Μονεγάσκο να ανακτήσει την δεύτερη θέση του, με τον Piastri να ακολουθεί.

Στον 4ο γύρο και με απόσταση 1,7 δευτερόλεπτα από τον πρώτο του αγωνα Verstappen, ο Leclerc αμύνεται απέναντι στον Piastri, ο οποίος είναι με DRS σε απόσταση 0,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον οδηγό της Ferrari. Τελικά, ο οδηγός της McLaren ολοκληρώνει την προσπέραση στην 17η στροφή και βρίσκεται στην 2η θέση.

Ο Perez προειδοποιείται για λανθασμένη εκκίνηση, ωστόσο δεν διερευνάται παραπάνω το περιστατικό από τους αγωνοδίκες.

Ο Hamilton προσπερνάει τον Hulkenberg για την έβδομη θέση, ωστόσο μετά από ένα “μπλοκάρισμα” του οδηγού της Mercedes, ο Hulkenberg ανακτά τη θέση, αφήνοντας τον Βρετανό να παραπονιέται στην ενδοεπικοινωνία ότι ο οδηγός της Haas κινείται ενώ φρενάρει (“under braking”). Λίγο αργότερα, στον 10ο γύρο του αγώνα, ο Hamilton προσπερνάει ξανά τον Hulkenberg, ενώ τον ομόσταυλό του ακολουθεί και ο Russell στον 13ο γύρο.

Στον 18ο γύρο, ο Perez είναι ο πρώτος από την 10άδα ο οποίος μπαίνει στα pits, με την Red Bull να εκτελεί pit stop διαρκείας 1,9 δευτερολέπτων, να βάζει την σκληρή σύνθεση ελαστικών στον Μεξικανό και αυτός να βγαίνει στην 10η θέση πίσω από τον Ocon. Ακολουθεί, στον 20ο γύρο, pit stop του Leclerc, o οποίος ακολουθώντας τη στρατηγική του Perez με την σκληρή σύνθεση βγήκε μπροστά στον Russell.


Ο αγώνας μπαίνει στιγμιαία σε καθεστώς Εικονικού Αυτοκινήτου Ασφαλείας, καθώς ο Verstappen πετυχαίνει ένα κολωνάκι. Στα pits μπαίνουν οι Ocon, Alonso και Magnussen. Μετά το τέλος του Εικονικού Αυτοκινήτου Ασφαλείας μπαίνει για το πρώτο του pit stop και ο Verstappen αφήνοντας πρωτοπόρο τον Piastri. Τον Αυστραλό ακολουθούν οι Sainz και Norris.

Στον 27ο γύρο, μόνο οι Piastri, Sainz, Norris, Tsunoda και Zhou δεν έχουν κάνει pit-stop, με τον Hamilton να μπαίνει προκειμένου να βγάλει την σκληρή σύνθεση ελαστικών. Στον επόμενο γύρο μπαίνουν στα pits οι Sainz και Piastri, αφήνοντας τον Norris στην 1η θέση.

Ο Verstappen παραπονιέται στην ενδοεπικοινωνία με την Red Bull ότι τα ελαστικά “δεν κρατούν” το μονοθέσιο και ότι “μπλόκαρε” ξανά.

Ο Sargeant είναι στον 29ο γύρο σταματημένος, μετά από επαφή με τον Magnussen. Έτσι, ο αγώνας μπαίνει σε καθεστώς Αυτοκινήτου Ασφαλείας. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύεται ο Norris, ο οποίος μπαίνει στα pits και βγαίνοντας εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση.


Οι αγωνοδίκες δίνουν ποινή 10 δευτερολέπτων στον Magnussen λόγω του ότι προκάλεσε την επαφή με τον Sargeant.

Η περίοδος του Αυτοκινήτου Ασφαλείας λήγει στον 33ο γύρο και ήδη από τον 34ο γύρο ο Norris έχει φύγει από την ζώνη DRS του δεύτερου Verstappen.

Οι Sainz και Piastri μάχονται για την 4η θέση. Ο Ισπανός καθυστέρησε να πατήσει φρένο στην στην εξωτερική και κατέληξε εκτός πίστας. Ωστόσο, φαίνεται να τον έχει σπρώξει ο Piastri εκτός πίστας προκειμένου να διατηρήσει την θέση. Στον 39ο γύρο και μετά από πολλές μάχες ο Sainz καταφέρνει να ολοκληρώσει την προσπέραση στον Αυστραλό στην 17η στροφή.

Εν τω μεταξύ, ο Verstappen παραπονιέται στην ενδοεπικοινωνία ότι δυσκολεύεται να στρίψει το μονοθέσιο του.

Η μάχη με τον Sainz προκάλεσε πρόβλημα στην εμπρόσθια πτέρυγα του Piastri, ο οποίος καλείται στον 41ο γύρο να μπει στα pits για αλλαγή. Έτσι, ο οδηγός της McLaren καταλήγει στην τελευταία θέση. Παράλληλα, ο Norris ανοίγει την ψαλίδα από τον Verstappen στα 3,3 δευτερόλεπτα.


Οι Hamilton και Perez μάχονται για την 5η θέση με τον Βρετανό να βρίσκεται εντός της ζώνης DRS του οδηγού της Red Bull, ενώ, μετά την ατυχία του Piastri, η Alpine βρίσκεται σε θέση να σκοράρει για πρώτη φορά πόντους για το 2024, με τον Ocon στην 9η θέση και τον Gasly να μάχεται για την 10η θέση με τον Alonso.

Στον 52ο γύρο και με 5 γύρους να απομένουν για την λήξη του αγώνα, η McLaren ενημερώνει τον Piastri για την κατάσταση του αγώνα, δηλαδή την πρωτοπορία του Norris, και τον προειδοποιεί να μην προκαλέσει Αυτοκίνητο Ασφαλείας.

Με τον Norris να έχει ανοίξει την διαφορά στα 7,612 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Verstappen, ο Βρετανός βλέπει την καρό σημαία και για για πρώτη φορά στην καρίερα του πετυχαίνει νίκη στην Formula 1. Το βάθρο συμπληρώνει ο τρίτος Leclerc, με τους Sainz και Perez να ακολουθούν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Στην 6η θέση τερμάτισε ο Hamilton, ενώ ο Tsunoda έδωσε ακόμα 4 πόντους στην RB πετυχαίνοντας την 7η θέση. Την 10άδα ολοκλήρωσαν οι Russell, Alonso και Ocon, με τον τελευταίο να πετυχαίνει τον πρώτο πόντο της Alpine για το 2024.

Η τελική κατάταξη του Miami Grand Prix διαμορφώθηκε ως εξής:








ΠΗΓΗ: f1fan.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια