ΤΡΥΦΩΝ ΤΖΑΝΕΤΗΣ

Από τις κολοσσιαίες μορφές της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής, ως προπονητής, αλλά και ως διοικητικός παράγοντας από τα εφηβικά μέχρι τα ώριμα χρόνια του. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1918 και βρέθηκε σε πολύ μικρή ηλικία με την οικογένειά του στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, πολύ κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ, στην οποία εντάχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’30, μετά από ένα πέρασμα από την Ελευθερούπολη.

Ταυτίστηκε στα γήπεδα και στη ζωή με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο, με τον οποίο έμεινε φίλος (αλλά και συνέταιρος σε κατάστημα αθλητικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας) ως το τέλος της ζωής του τελευταίου, το 1991. Επτά χρόνια αργότερα,"έφυγε" για πάντα και ο ίδιος ο Τζανετής. 

Ήταν σπουδαίος παίκτης και σπουδαίος άνθρωπος. Αρχικά επιθετικός, αλλά στη συνέχεια της καριέρας του έγινε κεντρικός αμυντικός, όταν ο Αγγλος προπονητής Τζακ Μπίμπι τον μετέθεσε πιο πίσω, στο σύστημα WM που εφάρμοσε όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1948. 

Η παρουσία του ήταν επιβλητική. Ήταν διορατικός, εξαιρετικά ταχύς, δημιουργικός και ομαδικός και εκτός από επιθετικός χαφ, διακρίθηκε και ανασταλτικά. Με την ΑΕΚ κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Αθήνας  (1940, 1946, 1947, 1950) δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (1939, 1940) και τρία κύπελλα (1939, 1949, 1950), αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 15 γκολ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1940, ενώ είχε και μια συμμετοχή στην Eθνική Oμάδα.

Ο Τζανετής διετέλεσε συχνά προπονητής της ΑΕΚ (σε πολλές περιόδους τις δεκαετίες ’50 και ’60, οδηγώντας την στο Κύπελλο του 1966) της Εθνικής Ομάδας αλλά και άλλων ομάδων της χώρας και είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε και ανέδειξε πολλούς μεγάλους μπαλαδόρους με κορυφαίο τον Μίμη Παπαϊωάννου.

ΠΗΓΗ: A.E.K F.C.

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια