Έκλεισε ένας κύκλος όχι τριών, αλλά δώδεκα χρόνων


Ο Κώστας Τσίλης (δεν) γράφει για τον Αλμέιδα, αλλά για τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει η ΑΕΚ για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2013

Θα μπορούσα να αφιερώσω ολόκληρο το σημερινό σημείωμα στον Αλμέιδα. Δεν βλέπω όμως νόημα σ’ αυτό. Όσα πίστευα, όσα εκτιμούσα και όσα μ’ έκανε να αισθανθώ ο Αλμέιδα, τα έγραφα (τακτικότατα) όλα αυτά τα τρία χρόνια περάσαμε μαζί. Και ναι, κυρίως που αισθάνθηκα. Δεν είναι ταμπού, ούτε δαιμόνιο το συναίσθημα για προπονητή ή για παίκτες. Ούτε πολύ περισσότερο το δέσιμο. Τι άραγε θα μείνει από κάτι που αγαπάς, αν βγάλεις το συναίσθημα; Τα (ασύλληπτα) συναισθήματα που γέννησε ο Ματίας και η ΑΕΚ του, κυρίως την χρονιά του νταμπλ, θα είναι αυτά που μεταφερθούν από γενιά σε γενιά ΑΕΚτζήδων

Για τον Αλμέιδα λοιπόν, ό,τι ήταν να γραφτεί (και να γουστάρει) από μένα, γράφτηκε. Θαρρώ και απ’ όλους μας. Και αν πρέπει με κάποιο τρόπο να μπει ένας γραπτός επίλογος σ’ αυτή την εποχή της ΑΕΚ, τον πιο κατάλληλο, τον πιο βαθιά αληθινό, τον έγραψε ο ίδιος ο Ματίας στο αποχαιρετιστήριο του. Απλώς εμείς όλοι οι υπόλοιποι, μπορούμε να αντιστρέψουμε και να το υπογράψουμε. Φυσικά κλείνοντας με αυτό το τόσο δυνατό, «ευχαριστούμε ανεπιφύλακτα». Και πάμε παρακάτω.

Στην ΑΕΚ έκλεισε ένα κύκλος τριών γεμάτων σεζόν. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό, από την εποχή του Μπάγεβιτς. Πάντα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα. Όμως έστω και αν το φινάλε ήταν πραγματικά οδυνηρό, νομίζω πως στην μετάβαση σ’ αυτή την δύσκολη επόμενη μέρα, βοηθά πολύ το γεγονός πως ο κύκλος του Ματίας έκλεισε στο τέλος της σεζόν. Και όχι βίαια στην μέση της. Όταν μένουν «και τι θα γινόταν αν», γίνονται αγκάθια που τα κουβαλάς και πληγές που μένουν ανοιχτές.

Στα μάτια όλων, αυτό που φαίνεται είναι πως έκλεισε στην ΑΕΚ ένας κύκλος τριών χρόνων, με την αποχώρηση του Αλμέιδα. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει, είναι πως η ΑΕΚ μπαίνει σε μια νέα εποχή, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2013, θα κτιστεί από την αρχή μια ομάδα, χωρίς να υπάρχει στο κέντρο των αποφάσεων ο Μελισσανίδης. Μ’ ό,τι όλο αυτό συνεπαγόταν ως τρόπος σκέψης, ως φιλοσοφία, ως λογική και ως διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι τεράστια αυτή η αλλαγή, αν το καλοσκεφτείτε. Για την ακρίβεια, αυτό το καλοκαίρι μπαίνει η ΑΕΚ σε μια νέα εποχή. Όχι πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο Μελισσανίδης παρέδωσε στον Ηλιόπουλο.

Τώρα θα υπάρξει νέος προπονητής, που θα κτίσει την ΑΕΚ σχεδόν από το μηδέν, υπάρχει νέο πρόσωπο που θα τον επιλέξει αυτόν τον καινούργιο προπονητή και υπάρχει και νέο πρόσωπο που θα δώσει την τελική έγκριση. Προφανώς με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, αλλά και λογική και διαδικασία στην λήψη των αποφάσεων. Στα μάτια τα δικά μου, αυτή στην πραγματικότητα είναι μια σχεδόν κοσμογονική αλλαγή για την ΑΕΚ. Εξυπακούεται, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, πως το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της σεζόν που πέρασε, δεν πετιέται πάνω από τον σύλλογο, επειδή άλλαξε ο προπονητής. Διότι δεν ήταν καθόλου μόνο δική του η ευθύνη.

Ούτε κρίνω αν είναι καλό ή κακό, που η ΑΕΚ μπαίνει σε μια τόσο πραγματικά καινούργια εποχή. Άλλωστε παγίως θεωρώ πως όποιος κρίνει πριν δει, έχει ήδη γίνει άδικος. Όμως η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, είναι πως πρακτικά στην ΑΕΚ όλα γίνονται από την αρχή, για πρώτη φορά μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Δεν είναι απλό. Από την άλλη μεριά, η αλυσίδα που δημιουργείται, φαίνεται να έχει ομοιόμορφους κύκλους. Ο Ηλιόπουλος έχει εμπιστευτεί τον Ριμπάλτα για να σχεδιάσει το πρότζεκτ της νέας ΑΕΚ και ο Ριμπάλτα θα εμπιστευτεί τον προπονητή που θα το «τρέξει». Και μαζί Ριμπάλτα και προπονητής θα φτιάξουν το ρόστερ που θα εμπιστευτούν και πάνω του θα βασιστούν.

Είναι πολλά που όλοι τους πρέπει να κάνουν. Πολλά και σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Γι αυτό και έχει σημασία, ό,τι γίνεται, να γίνεται σωστά, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της ομοιομορφίας της αλυσίδας. Ο προπονητής να είναι συμβατός στο πρότζεκτ που έχει σκεφτεί ο Ριμπάλτα και οι παίκτες που θα έρθουν να «κουμπώνουν» σ’ αυτό. Το πετυχημένος και το αποτυχημένος άλλωστε στο ποδόσφαιρο, δεν μπορείς ούτε να το προβλέψεις, ούτε να περισσότερο να το εγγυηθείς. Το συμβατός όμως, σ’ αυτό που θέλεις να κάνεις, επιβάλλεται και να το προβλέψεις και κυρίως να το εξασφαλίσεις.

"Αν τα βίντεο δεν έχουν φορτωθεί, κάντε ανανέωση της Σελίδας"




















ΠΗΓΗ: enwsi.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια