Ο τεράστιος «Τίγρης» και η πρόκληση του «Super Mario»


Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, το «βουνό» που έχει να ανέβει ο Μάριος Ηλιόπουλος και την «ομπρέλα» που δεν υπάρχει πια…

Είναι πολύ δύσκολο να αποτυπώσεις σε ένα blog, όλα όσα πρέπει για τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Για τον πρόεδρο των προέδρων της ΑΕΚ. Διότι κακά τα ψέματα, αρέσει ή δεν αρέσει, πρόκειται για το μεγαλύτερο ευεργέτη του συλλόγου. Και μόνο που έφτιαξε το γήπεδο, μέσα από ανελέητο πόλεμο, εκεί που το έφτιαξε, φτάνει και περισσεύει. Κάποιοι μπορεί να σταθούν στα λάθη του, στις αστοχίες του, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ούτε ένας που να είπε από τη στιγμή που τον είδε να παραδίδει τη σκυτάλη «ευτυχώς που έφυγε». Κανένας! Το αντίθετο μάλιστα…

Για όσους δεν γνωρίζουν ιστορία, ας κάτσουν να διαβάσουν πόσα χρόνια πάλευε η ΑΕΚ από την ίδρυσή της να φτιάξει γήπεδο, πότε έγινε το γήπεδο, πόσα χρειάστηκε να κάνει όλος ο σύλλογος μέχρι να έρθει ο Νίκος Γκούμας να του δώσει τη μορφή του πετάλου, για να φτάσουμε στον Λουκά Μπάρλο να το ολοκληρώσει με την περίφημη Σκεπαστή…

Ο «Τίγρης» βρέθηκε στην ομάδα της καρδιάς του σε τρεις διαφορετικές εποχές, τις οποίες «σημάδεψε» όσο κανένας… Στη ζωή της ΑΕΚ μπήκε το 1992, αναλαμβάνοντας την ομαδάρα που είχε «χτίσει» ήδη ο Μπάγεβιτς, αλλά μία εταιρεία πολύ προβληματική. Ανέλαβε τα ηνία της μαζί με τον Γιάννη Καρρά και αναδιοργάνωσε τα πάντα (από τις… εμφανίσεις, τη μπουτίκ, μέχρι την εξωτερική όψη του γηπέδου)! Πανηγύρισε μαζί με το συνέταιρό του δύο σερί πρωταθλήματα και το 1995 η ΑΕΚ άλλαξε σελίδα.

Επέστρεψε στην ΑΕΚ την αγωνιστική περίοδο 1998-1999 και παρότι δεν πανηγύρισε κάποιο τρόπαιο έγραψε μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του συλλόγου με το αλήστου μνήμης ταξίδι στο Βελιγράδι, όταν η ΑΕΚ νίκησε τις βόμβες και τον πόλεμο στο φιλικό με την Παρτιζάν.

Το 2005 έκανε την απόπειρα να γυρίσει στην ΑΕΚ, μέσω της ερασιτεχνικής για να υλοποιήσει το πλάνο της κατασκευής του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωστόσο τότε η… παρέμβαση του Ντέμη Νικολαΐδη είχε αποτρέψει στις εκλογές την επιστροφή του. Η ΑΕΚ το πλήρωσε πανάκριβα το τίμημα αυτό, καθώς έμεινε άστεγη για πολλά χρόνια.

Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2008 προβλέποντας ότι το… καράβι πάει στα βράχια, επιχείρησε να μπει στην «πολυμετοχική» ΠΑΕ, ως συμμέτοχος, αλλά τότε έφαγε νέα πόρτα! Ήταν πάλι επί προεδρίας Ντέμη Νικολαΐδη, αλλά τα «εμπόδια» τα ύψωσαν ουσιαστικά κάποιοι εκ των μετόχων εκείνης της ομάδας.

Η επιστροφή και η αναγέννηση

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ στη Β’ Εθνική το 2013, έφερε την ομάδα στο χείλος του γκρεμού. Η Original 21 ήταν αυτή που τον παρότρυνε να επιστρέψει. Ο Μελισσανίδης είπε το «ναι», αλλά με την προϋπόθεση όλα να γίνουν με τους δικούς του όρους. Ολική επανεκκίνηση!

Με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα… πούλμαν, η ομάδα ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν! Οι εξαγγελίες του Τατοΐου, το καλοκαίρι του 2013 υλοποιήθηκαν όλες μέχρι κεραίας. Τι είχε πει εκείνη τη μέρα ο «Τίγρης»; «Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε!». Τι είχε υποσχεθεί; Δύο βασικά πράγματα.

1. «Μία ΑΕΚ δυνατή παντού, αυτοδύναμη, που να μην βασίζεται πουθενά, παρά μόνο στον κόσμο της. Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν»

2. «Το γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια. Να κτίσουμε το σπίτι μας ξανά εκεί που μεγάλωσαν γενιές και γενιές ΑΕΚτζήδων. Για να φτιάξουμε νέες γενιές. Και θα είναι ένα παλάτι. Για την ιστορία και τον πολιτισμό. Και το πρώτο που θα γίνει θα είναι μουσείο και για την ΑΕΚ αλλά και για την προσφυγιά».

Μάλιστα για αυτούς τους δύο βασικούς στόχους, είχε πει χαρακτηριστικά: «Γι’ αυτούς τους δυο στόχους, μπαίνω εγγυητής και μπροστάρης».

Ό,τι υποσχέθηκε το έκανε και με το παραπάνω. Η ΑΕΚ επέστρεψε άμεσα στη Super League και συνδύασε τη χρονιά της επιστροφής της και με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Στο θέμα του γηπέδου, δέχθηκε ανελέητο πόλεμο από πολλές πλευρές… Παρά τις καθυστερήσεις, η ΑΕΚ κατάφερε να πανηγυρίσει και την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου. Του πρωταθλήματος του 2018!

Τα χρόνια που ακολούθησαν, αγωνιστικά η ΑΕΚ μπορεί να έμεινε μακριά από κούπες, αλλά έπαιξε σε ομίλους του Champions League και το όνειρο πήρε σάρκα και οστά. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 έγιναν τα εντυπωσιακά εγκαίνια της «Αγιά-Σοφιάς» που σηματοδότησαν την έναρξη της νέας εποχής. Ένα έργο που κανένας άλλος δε θα μπορούσε να φέρει εις πέρας… Είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του «Σεραφείδειου» στις 6 Απριλίου του 2022, το οποίο είχε μάλιστα «ντυθεί» όπως το παλιό «Ν. Γκούμας».

Ο Αλμέιδα, το νταμπλ και τα Μουσεία!

Είναι αλήθεια πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης ταλαιπωρήθηκε πολύ στο θέμα του προπονητή. Η σεζόν 2021-2022 έληξε εφιαλτικά, αλλά η έλευση του Ματίας Αλμέιδα τα άλλαξε όλα! Η κατάκτηση του νταμπλ με την ΑΕΚ να παίζει ξανά στο «σπίτι» της ήταν κάτι ονειρικό! Πλέον εκτός από τη στιβαρότητα της διοίκησης υπήρχε και ξεκάθαρος αγωνιστικός προσανατολισμός.

Σε όλα τα παραπάνω, οφείλουμε να προσθέσουμε και την ολοκλήρωση των δύο Μουσείων. Αυτό του Προσφυγικού Ελληνισμού και του Μουσείου της Ιστορίας της ΑΕΚ. Πρόκειται για δύο ακόμα έργα που θα μείνουν στην Ιστορία.

Είναι γεγονός πως η χρονιά όπου η ΑΕΚ συμπλήρωσε 100 χρόνια ιστορίας δεν εξελίχθηκε όπως ονειρευόταν ούτε ο «Τίγρης», ούτε ο κόσμος της ΑΕΚ. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μειώσει την προσφορά του. Τα βούρκωμά του του την ώρα που γνωστοποιούσε το τέλος, έλεγαν τα πάντα. Το… τέλος έρχεται νομοτελειακά για όλους.

Η ΑΕΚ μετά από 11 χρόνια γύρισε οριστικά και αμετάκλητα σελίδα. Το μόνο που είναι δεδομένο, είναι ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος, έχει πολύ βαρύ φορτίο να σηκώσει…

Χρειάζεται υπομονή και στήριξη ο Ηλιόπουλος

Τον κ. Ηλιόπουλο δεν τον ξέρω. Έχω διαβάσει πολλά, έχω ακούσει πολλά περισσότερα και κρατάω μικρό καλάθι. Μπορώ όμως να πω ένα πράγμα. Από την ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια έχουν περάσει πολλοί. Δεδομένα δεν είναι Κιθ Χάρις ή… Αλεχάντρο Σκλαβενίτης. Είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο που είναι αυτοδημιούργητο και πετυχημένο στο χώρο του!

Δε θα σταθώ καν στην πρώτη εικόνα, διότι η «σκιά» του «Τίγρη» ήταν τεράστια. Ο άνθρωπος δεν είναι κάποιος «μαϊντανός» σαν τον Αλέκο τον επενδυτή και σωτήρα, όπου όταν βλέπει κάμερα τρέχει. Δυσκολεύομαι να βρω συνεντεύξεις του και «παχιά» λόγια. Θυμάμαι πολλούς που ήρθαν και από λόγια μας είχαν… χορτάσει πριν καν αναλάβουν. Προτιμώ να περιμένω τις πράξεις για να κρίνω.

Έκανε μία τεράστια επένδυση. Δεν πιστεύω ότι ήρθε για να χάσει ούτε θα θέλει να αποτύχει. Για την οικονομική του επιφάνεια, το έχω ξαναπεί. Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία ή την επιτυχία. Και όπως είπε στην εκπομπή που κάναμε και ο Κώστας Τσίλης, πόσα λεφτά έχει ρίξει ο Γιάννης Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό και τι έχει πετύχει;

Θα πρέπει λοιπόν ο «Super Mario» να έχει το χρόνο και τη στήριξη από όλους για να πετύχει. Αυτός θα πρέπει να δείξει έμπρακτα στον κόσμο ότι θέλει να ενισχύσει την ομάδα στο αγωνιστικό επίπεδο και να την οργανώσει ακόμα καλύτερα σε διοικητικό. Θα πρέπει να έχει χρόνο να αξιολογήσει τους πάντες και να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Μέχρι τότε, το βάρος θα πέσει σε όλους τους υπόλοιπους που μέχρι το πρωί της Δευτέρας, είχαν την τεράστια «ομπρέλα» που τους πρόσφερε το όνομα του Δημήτρη Μελισσανίδη…






ΠΗΓΗ: enwsi.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια