Grand Prix Αυστρίας – Race – Επική μάχη Verstappen-Norris, κερδισμένος ο Russell!


Με τους Max Verstappen και Lando Norris να αλληλοεξουδετερώνονται, κατόπιν μιας μεγάλης μάχης τους στην πίστα, νικητής αναδείχτηκε ο George Russell, φέρνοντας στη Mercedes την πρώτη της νίκη από τη Βραζιλία, το 2022.

Πάμε να δούμε όλα όσα έγιναν σήμερα, στο Red Bull Ring.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 16:00, με τα μονοθέσια να αρχίζουν για τον γύρο σχηματισμό τους. Λίγα λεπτά αργότερα, και τα 20 μονοθέσια παρατάχθηκαν στο grid εν αναμονή του σβησίματος των πέντε κόκκινων φώτων.

Στην εκκίνηση του αγώνα λοιπόν, λίγες στιγμές μετά, ο Verstappen διατήρησε τη θέση του, με τον Hamilton να επιτίθεται στον Sainz και να τον προσπερνά για την 4η θέση.

Λίγο πιο πίσω, Perez και Piastri είχαν τη δική τους μάχη για την 6η θέση, ενώ στα pit μπήκε από τον πρώτο γύρο για αλλαγή πτέρυγας ο Charles Leclerc που είχε επαφή.

Ο Verstappen δεν άργησε να βγάλει από τη ζώνη DRS του τον Norris και να φτιάξει ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας, την ίδια ώρα που οι δύο Mercedes πάλευαν για την τελευταία θέση του βάθρου. Το πλεονέκτημα της θέσης είχε ο Russell, ωστόσο ο Hamilton προσπάθησε να τον περάσει και προσωρινά τα κατάφερε, πριν χάσει τη θέση του στα φρένα της Στροφής 4.

Λίγο αργότερα, ο Hamilton έδωσε τη θέση που πήρε από τον Sainz στην εκκίνηση, καθώς κρίθηκε πως αποκόμισε πλεονέκτημα βγαίνοντας εκτός του οδοστρώματος. Ωστόσο, ο Βρετανός επανήλθε μετά από λίγο παλεύοντας με τον Ισπανό της Ferrari.

Ταυτόχρονα, λίγα δευτερόλεπτα πιο πίσω τους, μάχη υπήρχε ξανά ανάμεσα σε Piastri και Perez με τον οδηγό της McLaren εν τέλει να ανεβαίνει 6ος, περνώντας τον Μεξικανό από την εξωτερική της Στροφής 6, με παρόμοιο τρόπο που είχε περάσει στο χθεσινό Sprint τον teammate του, Norris.

Από τον 11ο γύρο, και αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο, οι οδηγοί ξεκίνησαν τα pit stop τους, αλλάζοντας τη μέση γόμα για τη σκληρή. Το πιθανό undercut με ταχύτερο ρυθμό με φρέσκια γόμα σήμαινε πως σε λίγο θα βλέπαμε και τους ταχύτερους συνδυασμούς να επιχειρούν να μπουν για αλλαγή.

Λίγο μετά τον 20ο γύρο, όλοι σχεδόν άλλαξαν τα ελαστικά τους, με τον Russell να επιλέγει να πάει εκ νέου σε μέση γόμα, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι προπορευόμενοι επέλεξαν τη σκληρή.

Ο Lewis Hamilton στο σημείο αυτό δέχτηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων από τους αγωνοδίκες για ένα συμβάν που εντόπισε και ανέφερε ο Oscar Piastri: ο οδηγός της Mercedes πάτησε την άσπρη γραμμή στην είσοδο των pit, κάτι που τιμωρείται σταθερά με την συγκεκριμένη ποινή.

Η συνέχεια του αγώνα δεν είχε ιδιαίτερη εξέλιξη στις πρώτες 7 θέσεις, με το σκηνικό να παραμένει ίδιο: ο Verstappen να απομακρύνεται κάθε γύρο και από λίγο από τον Norris, ο οποίος επίσης ήταν σε θέση να ανοίξει μια καλή διαφορά ασφαλείας από τον Russell που έδειχνε να έχει το πλεονέκτημα για τον τρίτο σκαλί του βάθρου. Ο Sainz στην 4η θέση είχε απομακρυνθεί από τον Hamilton, ο οποίος όλα έδειχναν πως σύντομα θα πάλευε με τον Oscar Piastri, έχοντας και το βαρίδι της ποινής 5 δευτερολέπτων.

Μετά τον 40ο γύρο, ξεκίνησε ο χορός των δεύτερων pit stop, εδώ που αρκετοί οδηγοί θα διαφοροποιούνταν έχοντας την επιλογή να πάνε είτε για τη μέση είτε για τη σκληρή.

Από τον 47ο γύρο, ξεκίνησε και η μάχη Hamilton-Piastri, με τον οδηγό της McLaren να παίρνει DRS. Πράγματι, μετά από σύντομη μάχη, ο Piastri πέρασε τον Hamilton που ήξερε πως δεν χρειαζόταν να παλέψει, έχοντας και μια ποινή να εκτίσει. Σκοπός για τον Piastri τώρα ήταν να βρεθεί κοντά στους Russell και Sainz και να διεκδικήσει ένα βάθρο.

Στον 51ο γύρο, Verstappen και Norris έκαναν τη δεύτερη αλλαγή τους, βάζοντας αμφότεροι τη μέση γόμα. Ο Norris, ωστόσο, είχε εντελώς νέα ελαστικά και το πλεονέκτημα του να καθυστερήσει την έξοδο του Verstappen από το box του (είχε αργό pit stop ο Ολλανδός και έχασε χρόνο), καθώς ο ίδιος βρισκόταν στο pit lane.

Η διαφορά τους, έτσι, έπεσε αμέσως στα 1,7 από τα 7 δευτερόλεπτα που ήταν πριν τα pitstop, δίνοντας τεράστιο ενδιαφέρον για το τί θα γίνει στη συνέχεια. Στον 54ο γύρο, ο Norris μπήκε στη ζώνη DRS του πρωταθλητή, παίρνοντας και τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Η μάχη για τη νίκη είχε για τα καλά αναζωπυρωθεί.

Οι δυο τους είχαν μια επική μάχη, με την πρωτοπορία να αλλάζει χέρια πολλαπλές φορές. Ωστόσο, στο τέλος και οι δύο βγήκαν χαμένοι. Στα φρένα της Στροφής 3, με τον Norris να επιχειρεί να περάσει, οι δυο τους είχαν επαφή που προκάλεσε σε αμφότερους κλατάρισμα.

Ο οδηγός της McLaren εγκατέλειψε, ενώ ο Verstappen κατάφερε να επιστρέψει στα pits και να βγει 7ος. Λίγο αργότερα, οι αγωνοδίκες έκριναν τον οδηγό της Red Bull υπαίτιο για την επαφή, τιμωρώντας τον με ποινή 10 δευτερολέπτων στα αποτελέσματα του αγώνα.

Τη νίκη, λοιπόν, κληρονόμησε ο George Russell, που έδειχνε έτοιμος να φέρει στη Mercedes την πρώτη της νίκη από το 2022, αν και τέθηκε υπό πίεση από τον Oscar Piastri, που στο ενδιάμεσο είχε βρεθεί μπροστά και από τον Sainz.

Μια ανέλπιστη νίκη πήγε στα χέρια της Mercedes και του Βρετανού, που σε κάθε περίπτωση θα είναι καλοδεχούμενη. Τρεις διαφορετικές ομάδες συμπλήρωσαν το βάθρο, κάτι που σε συνδυασμό με την επική μάχη Verstappen-Norris δείχνει ότι η φετινή χρονιά θα έχει πολύ “ψωμί” ακόμα.

Πίσω από τους πρώτους τρεις ακολούθησαν Hamilton, Verstappen, Hulkenberg, Perez, Magnussen, Ricciardo και Gasly.

Επόμενος αγώνας για τη Formula 1 η Μεγάλη Βρετανία και η ιστορική πίστα του Silverstone, σε μια μόλις εβδομάδα! Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα από τη δράση της F1, μόνο στο F1fan.gr!







ΠΗΓΗ: f1fan.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια