AekPhotos.Gr

Συναγερμός σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. για τον τελικό Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια στη σκιά των απειλών του ISIS


Η Ελληνική Αστυνομία σχεδιάζει με εξαιρετική προσοχή τα μέτρα ασφαλείας για τον τελικό Europa Conference League

Ήταν μόλις στις αρχές του περασμένου Απριλίου όταν ο ISIS απείλησε με τρομοκρατική επίθεση στα στάδια των αναμετρήσεων της προημιτελικής φάσης του Champions League. «Σκοτώστε τους όλους», ήταν το μήνυμα που σήμανε συναγερμό στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ένα μήνα νωρίτερα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των θεατών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, εν μέσω του φόβου για επιθέσεις από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες. Βασική απειλή για επιθέσεις στα στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούν ο ISIS και η Αλ Κάιντα.

Εν μέσω αυτού του κλίματος αλλά και της αυξημένης εγρήγορσης που έχει επιφέρει στις μυστικές υπηρεσίες ο εν εξελίξει πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το σπουδαίο ραντεβού της 29ης Μαΐου που δεν είναι άλλο από τον τελικό του Conference League. Εδώ και καιρό έχει πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ, ενώ τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στο Βέλγιο κλιμάκιο τριών Ελλήνων αξιωματικών που είναι οι επικεφαλής του σχεδίου ασφαλείας.

Πρόκειται για τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής (Γαδάρχη), τον Διευθυντή της Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής και έναν ακόμα ανώτερο αξιωματικό. Όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, τα επίπεδα ιεραρχίας όσον αφορά στο συντονισμό των μέτρων είναι τρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γαδάρχης θα έχει το γενικό πρόσταγμα σε στρατηγικό επίπεδο. Θα είναι ο επικεφαλής του συνολικού σχεδιασμού και θα φέρει τον τίτλο του «Gold commander». Ο αμέσως επόμενος ιεραρχικά αξιωματικός που θα είναι υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας φέρει τον τίτλο του «Silver commandrer» και ο τρίτος αξιωματικός τον τίτλο του «Bronze commander». Το κλιμάκιο των τριών Ελλήνων αξιωματικών είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της UEFA, ενώ κατά την επιστροφή τους θα δώσουν τις ανάλογες εντολές για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις συσκέψεις αυτές «επί του πεδίου».

Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας αναμένεται να μετατραπεί για τον τελικό σε ένα φρούριο που θα φυλάσσεται από αθέατους άντρες και γυναίκες των υπηρεσιών ασφαλείας. Παράλληλα, θα ξεδιπλωθεί ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας. Σε επίπεδο πληροφοριών η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης. Η επιτήρηση θα είναι τόσο επίγεια όσο και εναέρια, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα.

Στόχος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στις αφίξεις στη χώρα μας μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής του αγώνα, ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα υπό το φόβο παράνομης διέλευσης υπόπτων. Μία από τις χώρες με τις οποίες οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία είναι η Γαλλία, η οποία λόγω και της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σε κατάσταση παρατεταμένου συναγερμού υπό το φόβο εκδήλωσης τρομοκρατικού χτυπήματος.

Άλλωστε η Γαλλία, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, είναι ούτως ή άλλως σε επίπεδο αυξημένης εγρήγορσης, διότι μετά τις πολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης τρομοκρατικών χτυπημάτων επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, η ομαλή διεξαγωγή του τελικού αποτελεί ένα «στοίχημα» για την ΕΛ.ΑΣ. που ξεπερνά τα όρια της χώρα μας, καθώς θα περάσει το μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει μία κορυφαία διοργάνωση σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ακόμα και σε μία τεταμένη περίοδο.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας θα τροποποιηθούν σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός καταφέρει να φτάσει στον τελικό και να είναι η μία από τις δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Και αυτό διότι σε αυτό το ενδεχόμενο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα βρεθούν μαζικά σε μία περιοχή που αποτελεί την έδρα της ΑΕΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας συγκυρίας (δεδομένου ότι δεν έχει επαναληφθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν κάτι ανάλογο).

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΟ είχε κάνει γνωστό ότι για τον τελικό του Europa Conference League είναι διαθέσιμα στους φιλάθλους των δύο ομάδων και το ευρύ κοινό 21.000 εισιτήρια από τα συνολικά 27.100 εισιτήρια.

Οι δύο ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό θα λάβουν από 9.000 εισιτήρια η καθεμία, ενώ τα υπόλοιπα εισιτήρια προσφέρονται προς πώληση στους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο μέσω του συνδέσμου UEFA.com/tickets. Η τιμή των εισιτηρίων ξεκινάει από τα 25 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 125 ευρώ.


ΠΗΓΗ: enwsi.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια