AekPhotos.Gr

Grand Prix Las Vegas – Race – Ασταμάτητος Verstappen με Leclerc να χαλάει στο 90′ το 1-2 της Red Bull


Τα κόκκινα φώτα σβήνουν και ο Leclerc με τον Verstappen δίνουν μάχη στην 1η στροφή για την πρωτοπορία. 

Ο Ολλανδός έχει την εσωτερική, παίρνει ανοιχτά την στροφή, σπρώχνει τον οδηγό της Ferrari και καταλήγουν και οι δύο εκτός πίστας. Ωστόσο, μία αργή εκκίνηση από τον Russell δεν τον βοηθά να αξιοποιήσει το συμβάν μεταξύ των δύο πρωτοπόρων και έτσι ο Verstappen βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Λίγο πιο πίσω, το μονοθέσιο του Alonso έχει περιστραφεί, ενώ στο συμβάν αυτό έχουν εμπλακεί τόσο ο Bottas όσο και ο Sainz. Επιπλέον, σημειώθηκε επαφή μεταξύ των Sainz και Hamilton, αφού ο Ισπανός στην προσπάθεια του να προσπεράσει τον Βρετανό από την εσωτερική κατέληξε στο πλάι της Mercedes.

Ο αγώνας μπαίνει σε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας λόγω συντριμμιών που υπάρχουν στην πίστα. Ο Perez μπαίνει στα pits για αλλαγή εμπρόσθιας πτέρυγας, όπως επίσης για pit stop μπαίνουν και οι Alonso και Bottas.

Παρά το γεγονός ότι η περίοδος εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας τελείωσε γρήγορα, στον 4ο γύρο ο αγώνας ξαναμπαίνει σε καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει, καθώς ο Norris έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του τρακάροντας και καταλήγοντας στην μπαριέρα στην στροφή 12.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας αξιοποιούν οι Stroll και Sainz μπαίνοντας στα pits, ενώ πολλοί οδηγοί παραπονιούνται για το «κράτημα» (“grip”) που τους προσφέρουν τα ελαστικά.

Σε αυτή την φάση του αγώνα, η πρώτη πεντάδα έχει διαμορφωθεί ως εξής: Verstappen, Leclerc, Russell, Gasly και Albon.

Οι αγωνοδίκες, έπειτα από διερεύνηση, αποφασίζουν ποινή 5 δευτερολέπτων για τον Verstappen, λόγω του ότι «έσπρωξε» τον Leclerc εκτός πίστας στην στροφή 1 του πρώτου γύρου.

Οι Alonso, Sainz και Hamilton, οι οποίοι ενεπλάκησαν στα συμβάντα της πρώτης στροφής δίνουν μάχες εντός πίστας και προσπαθούν να επιστρέψουν στην κορυφαία 10άδα.

Στον 16ο γύρο, ο Leclerc προσπερνάει τον Verstappen για την πρωτοπορία, ενώ ο Ολλανδός μπαίνει αμέσως στα pits για να βάλει τη σκληρή σύνθεση ελαστικών.

Παράλληλα, σημειώνεται επαφή μεταξύ των Hamilton και Piastri, στην προσπάθεια του οδηγού της Mercedes να προσπεράσει τον Αυστραλό από την εσωτερική. Ο Piastri μπαίνει κατευθείαν στα pits, ενώ ο Hamilton συνεχίζει την πορεία του ώσπου συνειδητοποιείται πρόβλημα (“puncture”) στα ελαστικά του και χάνοντας αρκετές θέσεις μπαίνει και αυτός στα pits.

Στον 22ο γύρο, ο Leclerc μπαίνει στα pits, αφήνοντας τον Perez στην πρώτη θέση.

Κατά την μάχη των Russell και Verstappen σημειώνεται επαφή μεταξύ των δύο οδηγών, αφήνοντας πολλά συντρίμμια και καθιστώντας απαραίτητο να μπει ο αγώνας σε καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας προκειμένου να καθαριστεί η πίστα. Ο Russell, ο οποίος έχει πρόβλημα στο πάτωμα του μονοθεσίου από την επαφή με τον Verstappen, καταλήγει με ποινή 5 δευτερολέπτων για το συμβάν με τον Ολλανδό.

Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας αξιοποιούν πολλοί οδηγοί μπαίνοντας στα pits και κερδίζοντας χρόνο από τα pit stop τους. Στα pits, μεταξύ άλλων, μπήκε και ο Verstappen, ο οποίος, παρά το πρόβλημα στην εμπρόσθια πτέρυγα, ενημερώθηκε ότι η ομάδα δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή της.

Στον 33ο γύρο, στην στροφή 14, ο Perez ανακτά την πρωτοπορία από τον Leclerc, ενώ δύο γύρους αργότερα ο Μονεγάσκος προσπερνά ξανά τον Μεξικανό, με τον Verstappen να είναι σε απόσταση μικρότερη του δευτερολέπτου.

Στον 37ο γύρο, ο Verstappen, και πάλι στην στροφή 14 βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Ο Hamilton, ο οποίος στη μέση του αγώνα είχε βρεθεί στις τελευταίες θέσεις, τώρα βρίσκεται στην 10άδα και συνεχίζει να παλεύει για να κερδίσει θέσεις στο grid.

Στον 45ο γύρο, ο Verstappen προηγείται των Perez, Leclerc, Stroll και Ocon, με τον Russell να βρίσκεται στην 6η θέση χωρίς βέβαια να έχει εκτίσει την ποινή 5 δευτερολέπτων που του είχε αποδοθεί νωρίτερα.

Στο μεταξύ, ο Hulkenberg σταματάει εκτός πίστας και βγαίνει κίτρινη σημαία μέχρι να αποσυρθεί το μονοθέσιο του. Λίγο αργότερα ξαναβγαίνουν κίτρινες σημαίες. Αυτή την φορά, το μονοθέσιο του Tsunoda είναι σταματημένο στην στροφή 16 λόγω προβλήματος στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Στον τελευταίο γύρο, ο Leclerc καταφέρνει να προσπεράσει τον Perez στην στροφή 14 και να χαλάσει το 1-2 της Red Bull, ενώ ο Verstappen παίρνει την 18η νίκη του για το 2023.

Την 4η θέση καταλαμβάνει ο Ocon, ενώ ο Russell, παρά το γεγονός ότι πέρασε την γραμμή τερματισμού 5ος καταλήγει στην 8η θέση λόγω της ποινής του.

Ακολουθούν οι Stroll, Sainz και Hamilton στην 5η, την 6η και την 7η θέση αντιστοίχως.

Την 10άδα συμπληρώνουν ο Alonso στην 9η και ο Piastri στην 10η θέση.

Η τελική κατάταξη στο Grand Prix του Las Vegas διαμορφώθηκε ως εξής:


Η Formula 1 επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα (24-26/11/2023) στο Abu Dhabi για τον τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος του 2023.




ΠΗΓΗ: f1fan.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια