AekPhotos.Gr

Abu Dhabi Grand Prix – Race – 19η νίκη για Verstappen και μάχη μέχρι τελικής πτώσεως για Ferrari και Mercedes για την 2η θέση


Ο τελευταίος αγώνας της σεζόν του 2023 ξεκινάει με τον Verstappen στην pole position να διατηρεί την πρωτοπορία από τον δεύτερο Leclerc, ο οποίος προσπάθησε άνευ επιτυχίας να προσπεράσει τον Ολλανδό στην 1η στροφή από την εσωτερική.

Πιο πίσω, ο Norris παλεύει με τον Russell, ενώ ο Alonso προσπερνά τον Tsunoda.

Παρά το γεγονός ότι ο Leclerc επιδίωξε ξανά να επιτεθεί στην στροφή 6, ο Verstappen, ήδη από τον 2ο γύρο, είχε ανοίξει τόσο την απόσταση ώστε ο Μονεγάσκος να βρίσκεται εκτός ζώνης DRS.

Στον 5ο γύρο, ο Norris προσπερνάει τον ομόσταυλο του Oscar Piastri, στην προσπάθεια του «να κυνηγήσει» τον Leclerc.

Στον 7ο γύρο, ο Verstappen εξακολουθεί να βρίσκεται πρώτος με τους Leclerc, Norris, Piastri, Russell και Tsunoda να ακολουθούν. Έχει δημιουργηθεί ένα «τρένο» DRS από τον 2ο Leclerc μέχρι και τον 13ο Sainz.

Οι Piastri και Russell δίνουν μάχη με τον Αυστραλό να αμύνεται για αρκετή ώρα στις κινήσεις του οδηγού της Mercedes. Τελικά και λόγω ενός μπλοκαρίσματος του Piastri, ο Russell καταφέρνει να ολοκληρώσει επιτυχώς την προσπέραση.

Στον 15ο γύρο και με αρκετούς οδηγούς που έχουν επιλέξει την μεσαία σύνθεση ελαστικών να έχουν μπει στα pits, οι Norris και Russell μπαίνουν και αυτοί για το πρώτο pit stop τους. Ο Russell προσπερνάει στα pits τον Norris, του οποίου το pit stop ήταν 5,1 δευτερόλεπτα λόγω προβλήματος στο πίσω αριστερά ελαστικό.

Στο μεταξύ, σημειώνεται επαφή μεταξύ του Hamilton και του Gasly. Ο Γάλλος μπλοκάρει με αποτέλεσμα ο Βρετανός να καταλήγει στο πίσω μέρος της Alpine και να παθαίνει ζημιά η μπροστινή πτέρυγα του.

Οι δύο Alpine μπαίνουν στα pits και ο Gasly παραπονιέται στην ομάδα για τις στρατηγικές επιλογές της. Συγκεκριμένα, ο Γαλλός παραπονιέται που ο Ocon του έκανε “undercut” και ενώ ο Gasly βρισκόταν μπροστά του πριν το πρώτο pit stop, βρέθηκε 5 δευτερόλεπτα πίσω από τον ομόσταυλό του μετά από αυτό.

Δίνονται πολλές μάχες στην πίστα, καθώς καθορίζονται πολλές θέσεις στα Πρωταθλήματα τόσο των Οδηγών όσο και των Κατασκευαστών. Ειδικότερα, είναι ανοιχτή η μάχη της δεύτερης θέσης, με τους Leclerc, Norris, Sainz και Alonso να παλεύουν για αυτή. Επίσης, δίνεται μάχη μεταξύ της Mercedes και της Ferrari και πάλι για την δεύτερη θέση, όπως και μεταξύ των Alpha Tauri και Williams για την 7η θέση.

Στον 47ο γύρο, οι Norris και Perez δίνουν μάχη για την 4η θέση και σημειώνεται επαφή μεταξύ των δύο στην στροφή 6, με τον Norris να βγαίνει εκτός πίστας και να διατηρεί τη θέση του. Ωστόσο, στον επόμενο γύρο, στο ίδιο ακριβώς σημείο, ο Perez ολοκληρώνει ομαλά την προσπέραση στον Βρετανό. Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα ο Μεξικανός θα πάρει ποινή 5 δευτερολέπτων για το συμβάν του 47ου γύρου.

Στον 52ο γύρο, ο πρωτοπόρος Verstappen έχει απόσταση άνω των 10 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Leclerc. Στην 3η θέση βρίσκεται ο Russell, μόλις 2.3 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Perez.

Ο Russell ενημερώνεται από την ομάδα ότι πρέπει να τερματίσει πάνω από τον Perez προκειμένου η Mercedes να διατηρήσει την 2η θέση στο Πρωτάθλημα των Κατασκευαστών.

Στο μεταξύ, ο Sainz δεν έχει μπει ακόμα στα pits για το 2ο pit stop του. Ο Ισπανός πρέπει να μπει στα pits για να βάλει διαφορετική σύνθεση ελαστικών, αφού στο πρώτο pit stop μπήκε και από σκληρή πήγε ξανά σε σκληρή σύνθεση ελαστικών. Η Ferrari δεν έβαζε τον Sainz στα pits ώστε σε περίπτωση Αυτοκινήτου Ασφαλείας να κερδίσει χρόνο.

Στον 54ο γύρο, ο Perez προσπερνάει στον Russell στην στροφή 9 και η μάχη μεταξύ Ferrari και Mercedes παίρνει φωτιά.

Ο Leclerc αναφέρει στην ενδοεπικοινωνία ότι θα αφήσει τον Perez να τον προσπεράσει προκειμένου να τον βοηθήσει να ανοίξει απόσταση 5 δευτερολέπτων από τον Russell και να του κλέψει πολύτιμους βαθμούς.

Παρά το γεγονός ότι ο Μονεγάσκος άφησε τον Perez να περάσει αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού ο Russell τερμάτισε μόλις 4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Μεξικανό, διατηρώντας την 3η θέση στον αγώνα και εξασφαλίζοντας την 2η θέση για τα Ασημένια Βέλη στο Πρωτάθλημα των Κατασκευαστών.

Παράλληλα, ο Hamilton παλεύει με τον Tsunoda για την 8η θέση με τον Βρετανό να ολοκληρώνει την προσπέραση στον οδηγό της Alpha Tauri αλλά στην συνέχεια να κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του μονοθεσίου και να παραμένει στην 9η θέση.

Ο Verstappen πετυχαίνει την 19η νίκη του για το 2023 με τους Leclerc και Russell να συμπληρώνουν τον βάθρο.

Στην 4η θέση και μετά την εφαρμογή της ποινής των 5 δευτερολέπτων τερματίζει ο Perez, ενώ 5ος τερματίζει ο Norris.

Ακολουθούν οι Piastri και Alonso στην 6η και 7η θέση αντιστοίχως.

Παρά την μάχη του τελευταίου γύρου, 8ος βλέπει την καρό σημαία ο Tsunoda και 9ος ο Hamilton με τον Stroll να ολοκληρώνει τον κορυφαία 10άδα.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται η σεζόν της Formula 1 για το 2023, μία σεζόν στην οποία τόσο η Red Bull όσο και ο ίδιος ο Verstappen κυριάρχησαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Παρόλα αυτά, το 2024 είναι μία νέα σεζόν, στην οποία όλοι ελπίζουμε πως θα έχουμε περισσότερες μάχες και μικρότερες διαφορές μεταξύ των ομάδων… 

Το επόμενο ραντεβού της Formula 1 είναι στο Bahrain στις 28/02-02/03/2024 ενώ μεσολαβεί ένα winter break το οποίο μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω για την νέα σεζον.




ΠΗΓΗ: f1fan.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια