AekPhotos.Gr

GP Ιαπωνίας – Αγώνας – Επάνοδος Verstappen, Πρωταθλήτρια η Red Bull!


Επιστροφή στην κανονικότητα για τον Max Verstappen, που με περίσσιο κίνητρο μετά την αποτυχία στη Σιγκαπούρη πήρε μια άνετη νίκη που εξασφάλισε και το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για την ομάδα του. 2-3 η McLaren, παρθενικό βάθρο για Piastri!

Ο Ολλανδός άντεξε την επίθεση από τις δύο McLaren στην αρχή του αγώνα και επιβεβαίωσε την πρόβλεψη του Lando Norris ότι η ομάδα του Woking θα είχε ελάχιστη απάντηση στον Ολλανδό εάν έστριβε πρώτος από τη στροφή 2.

Ο Verstappen διέσχισε τη γραμμή 19,3 δευτ. μακριά από τον Norris, αφού ήταν αρκετά απρόσιτος στον αγώνα των 53 γύρων στη Suzuka πέρα από τους πρώτους γύρους.

Οι μόνες στιγμές κοντινής δράσης που αντιμετώπισε ο ηγέτης του πρωταθλήματος ήταν στην υπεράσπιση του προβάδισμα στην πρώτη στροφή, και στην επανεκκίνηση ενός Αυτοκινήτου Ασφαλείας μετά από το συμβάν μεταξύ Albon και Bottas.

Αλλά ο Verstappen πάτησε το γκάζι στην έξοδο του Casio Triangle, και ξεκίνησε τις συνήθεις προσπάθειές του να χτίσει ένα κενό από το υπόλοιπο grid.

Αυτό τον έκανε άτρωτο παρά την ισχύ μιας στρατηγικής undercut, καθώς ο Verstappen είχε αρκετά δευτερόλεπτα στο χέρι για να διατηρήσει ένα καθαρό προβάδισμα σε κάθε φάση pitstop.

Οι προσπάθειές του εξασφάλισαν ότι η Red Bull ξεπέρασε τη Mercedes για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών, το έκτο της ομάδας κατά τη διάρκεια των 19 σεζόν στη F1.


Ο Norris οδήγησε την McLaren με 2-3, καθώς ο Piastri κατάφερε να κερδίσει ένα παρθενικό βάθρο.

Παρόλο που υπονόμευσε τον Norris μετά τον πρώτο γύρο των stops έχοντας μπει κάτω από ένα σύντομο εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας, ο αγωνιστικός ρυθμός του Αυστραλού ήταν λιγότερο εντυπωσιακός από τον ομόσταυλο του και ο Νόρις πέρασε στην αρχή του 27ου γύρου.

Ο Charles Leclerc άφησε να εννοηθεί εν συντομία ότι αποτελούσε απειλή για το βάθρο του Piastri όταν ο πρωταθλητής της F2 του 2021 είχε κολλήσει πίσω από τον George Russell μετά τον δεύτερο γύρο των pits, αλλά δυσκολεύτηκε να περάσει ο ίδιος τη Mercedes μόλις ο Piastri πέρασε.

Ο Μονεγάσκος τελικά τερμάτισε 7,5 δευτ. στο Piastri, αλλά ήταν τέταρτος, καθώς τα μονοθέσια από πίσω έκαναν ελάχιστες εισβολές στο πλεονέκτημά του παρά τις διαφορετικές προσπάθειες στρατηγικής.

Ο Lewis Hamilton με το undercut έναντι του Carlos Sainz κατάφερε να εξασφαλίσει την πέμπτη θέση, έχοντας σχεδόν αποκρούσει τον Ισπανό παρά την αποτυχημένη προσπάθεια της Mercedes να μιμηθεί τη στρατηγική του για τη νίκη στο GP της Σιγκαπούρης, λέγοντας στον Hamilton να δώσει το ακόλουθο DRS στον Russell.

Ο Russell παραμερίστηκε από τον Sainz καθώς το μοναδικό του σετ σκληρών ελαστικών είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται και έπεσε στα 7,4 δευτερόλεπτα πίσω από τη Ferrari για να εξασφαλίσει την έβδομη θέση.

Μετά από μια δυνατή εκκίνηση στην αρχή του αγώνα που έδωσε την έκτη θέση, ο Fernando Alonso μπόρεσε να διεκδικήσει μόνο την όγδοη μετά από μια πρόωρη αλλαγή από μαλακά ελαστικά σε σκληρά – και πρότεινε ότι η ομάδα του τον είχε «ρίξει στα λιοντάρια» καθώς αγωνιζόταν να διατηρήσει τη θέση του.

Κατάφερε να μείνει μπροστά από τις δύο Alpine, καθώς ο Ocon συνήλθε από το δράμα του πρώτου γύρου για να πάρει τον ένατο μπροστά από τον Pierre Gasly.

Ο Liam Lawson κέρδισε τον ομόσταυλο του στην AlphaTauri, Yuki Tsunoda, καθώς το φαβορί των γηπεδούχων ανακοινώθηκε για το 2024 το Σάββατο, κι ο Zhou Guanyu κέρδισε το δίδυμο της Haas Nico Hulkenberg και Kevin Magnussen.

Ο Magnussen είχε επιβιώσει από την επίθεση από τον Sergio Perez στη φουρκέτα της στροφής 11, καθώς ο Μεξικανός έκανε μια κακοθεωρημένη κίνηση στον Δανό εν μέσω ενός άθλιου αγώνα. Ο Perez κέρδισε μια ποινή πέντε δευτερολέπτων και αποσύρθηκε, αλλά επέστρεψε στον αγώνα για να εκτίσει αυτή την ποινή πριν αποσυρθεί ξανά.

Η Williams είδε και τον Albon και τον Logan Sargeant να αποσύρονται ως αποτέλεσμα των βλαβών των αυτοκινήτων τους, καθώς ο τελευταίος χρησιμοποίησε το πρόσφατα ανακατασκευασμένο αυτοκίνητό του για να πετύχει τον Bottas κάτι που οδήγησε σε μια περιστροφή στη φουρκέτα, με αποτέλεσμα ο οδηγός της Alfa Romeo να αποσύρει το δικό του αυτοκίνητο δύο γύρους μετά την επαφή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στον αγώνα της Suzuka:






ΠΗΓΗ: f1fan.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια